MATERIALEN SPELAR ROLL

Finbin – Lehtovuori är kända för sin höga kvalitet sedan år 1945. Bakom kvaliteten finns omsorgsfull design och tillverkning samt marknadernas bästa material.

Ekologiskt fotavtryck

Stål är den huvudsakliga råvaran i våra produkter, eftersom den är världens mest återvunna material. Stål kan återvinnas nästan hur länge som helst utan att dess egenskaper förändras.

Vi jobbar kontinuerligt mot att minska vårt ekologiska fotavtryck.

Vi sparar på naturresurserna

Vi vet att man kan påverka människors beteende med vacker formgivning. En lockande produkt inbjuder till återvinning.

Alla Finbin-produkter produceras i vår egen fabrik i Ylöjärvi. En högkvalitativ och hållbar produkt sparar även på naturresurserna.

Underhåll och 100 % återanvändbarhet hos produkterna

Att ta hand om ytmaterialen hos produkterna förlänger livslängden och minskar på miljöbelastningen. När produkten nått slutet av sin livscykel kan du främja den cirkulära ekonomin och återvinna allt material.

Läs mer om återvinningen av våra produkter och att underhålla ytmaterialen.

Garanti

Finbin-produkterna har en 24 månaders material- och delgaranti.

Träytor, lås, gångjärn och gasfjädrar har 12 månaders garanti.

Stål – världens mest återvunna material

Stål är ett mycket hållbart material som kan återvinnas nästan hur länge som helst. Återanvändbarhet och en lång livscykel gör stål till ett miljövänligt val. I Finbin-produkterna används förutom vanligt stål även galvannealed-behandlat stål och konstruktionsstål. 

Stål är det huvudsakliga materialet i våra produkter. Stål är världens mest återvunna material, vars fördel är en nästan obegränsad återanvändbarhet, utan att dess egenskaper förändras. 

Konstruktionsstål är ett hårt, starkt och segt material. Dess slitstyrka, tålighet mot repor, elasticitetsmodul och brottstyrka är i en egen klass jämfört med till exempel aluminiumprofiler. Alla Finbin-väderskydd tillverkas av konstruktionsstål och behandlas med zinkprimer för att garantera maximal hållbarhet och korrosionstålighet.

Galvannealed-behandlat stål erbjuder en förstklassig korrosionstålighet och en färgyta som håller även i krävande förhållanden. På en finkornigt grov yta fäster målarfärgen bättre än på en galvaniserad yta. Till exempel våra produktfamiljer City, Novus och Ellipse tillverkas av Galvannealed-belagt stål.

Magnelis® är en skyddande ytbehandling speciellt utvecklad för utmanande miljöförhållanden på stålplåtar. Den består av en blandning av zink, aluminium och magnesium som bildar en metall, utformad för att uppnå en utmärkt korrosionsbeständighet. Den höga halten magnesium förbättrar ytan skyddsförmåga och möjliggör upp till tre gånger bättre korrosionsskydd jämfört med galvaniserat stål. Vi tillverkar bågar till CubiQ-cykelställ av stål behandlat med Magnelis®.

Brandsäkerhet och korrosionstålighet

All aluminium som används i våra produkter är Marine Grade EN AW 5754-marinaluminium. Marine Grade-aluminium är ett korrosionståligt material som effektivt motverkar kemisk stress som orsakas av gatusalt och hushållsavfall. 

Miljöhusen i Modul-produktfamiljen tillverkas huvudsakligen av pulverlackerat Marine Grade-marinaluminium.

I brandsäkerhetsversionen av Modul-produktfamiljen använder vi en brandsäkerhetsskiva som följer SFS-EN 13501-1:2019-standarden och tål konstant värme upp till 150 °C.

 Palosuojalevy on osa Modul-paloturvaversioita

Behandlad yta

Våra målade produkter pulverlackeras i C5-korrosionsklassen enligt ISO 12944:2018-standarden. Färgytan tål hårt slitage både inom- och utomhus. Ifall du behöver mycket hög korrosionstålighet kan du beställa produkterna både grundmålade med zinkprimer och pulverlackerade.

Vid varje produkt visas standardutbudet av färger. Som tillbehör erbjuds ett brett utbud av RAL-nyanser, med vilka det är enkelt att personalisera produkten så att den passar varumärket. 

Finbin Black 1945 är vår stilfulla, lätt glänsande strukturnyans som framhäver produktens design. Nyansen har utformats för bekymmerslöst bruk, eftersom damm och smuts inte syns så bra. 

Jetskin®-behandlingen är ett miljövänligare alternativ till galvanisering. Jetskin®-behandlat stål skyddar mot korrosion och är helt återanvändbart.

Zinkprimer motverkar korrosion och är ett mycket miljövänligare alternativ än traditionell galvanisering. Alla våra väderskydd behandlas med zinkprimer före de pulverlackeras.

Trä från certifierade skogar

Majoriteten av det trä som används i våra produkter härstammar från finländska, certifierade skogar. Skogscertifiering visar att skogarna används ansvarsfullt och hållbart.

Grönt tak

Det inhemska sedumtaket kan fås som tillbehör för Finbin-väderskydd. Ett levande grönt tak är en liten klimatåtgärd med många fördelar. Gröna tak lagrar vatten i sedumvegetationen, vilket minskar vattenbelastningen mot taktäckningen.

Ett grönt tak binder 50–80 % av regnmängden. Ett levande grönt tak är en liten klimatåtgärd med många fördelar. Gröna tak lagrar vatten i sedumvegetationen, vilket minskar vattenbelastningen mot taktäckningen.

Materialet i det gröna taket är en sedummatta med 8–15 olika sedumarter eller deras syster- eller underarter. Det inhemska Nordic Green Roof™-sedumtaket är brandcertifierat (NT-FIRE 006).

Glasytor och polykarbonatskivor

Polykarbonat används som täckmaterial för väderskydden. Väggytorna består av härdat glas, eller en extra tålig och självsläckande Hammerglass®-skiva som kan fås som tillbehör.

Hammerglass® är en tålig skiva som liknar glas, är optiskt klar och nästan okrossbar. Materialet är 300 gånger starkare än glas och har en ytbeläggning av kiseloxid som skyddar mot skråmor och slitage. Ytbehandlingen erbjuder också ett 99,96 % UV-skydd, vilket hindrar Hammerglass-glaset från att blekna eller bli grumligt. 

Materialet sprider inte eld utan slocknar av sig självt. Du kan välja Hammerglass-glas som tillbehör som väggmaterial för väderskydden. 

Standardmaterialet i väggarna på väderskydden är 8 mm härdat glas.

Polykarbonat är ett tåligt material som används som takmaterial på alla våra väderskydd.

Rostfritt stål för många användningsområden

Rostfritt stål är ett hållbart material vars olika kvaliteter passar inom- och utomhus. 

Rostfri utomhuskvalitet: EN 1.4307 (AISI 304L) / 1.4301 (AISI 304)

Rostfri inomhuskvalitet: EN 1.4016 (AISI 430)

Dekaler och foliering

Dekaler uppmuntrar till att använda papperskorgen och sortera rätt. För dekalerna använder vi alltid högkvalitativt material som uppmuntrar till att sortera.

Med hjälp av foliering ger du produkterna ett helt unikt utseende. Hur skulle det till exempel låta med en skräpätande, soldriven CitySolar-robot i lekparken? Berätta din idé för oss, vi förverkligar den!

Du kan också designa dina folieringar hos din egen designer, då förser vi dig med enkla planeringsmallar. 

För Finbin-återvinningskärl finns återvinningsdekaler som gör det enklare att sortera. Du kan välja dekalerna från ett färdigt sortiment, eller så skräddarsyr vi dem utgående ifrån kundbehovet. Bekanta dig med de färdiga sorteringsetiketterna eller be om mer information hos vår kundtjänst.